Mikki Paajanen

Koin kutsumusta taiteilijan ammattiin jo lapsena. Vartuin Barcelonassa, joten olemukseeni ja ilmaisuuni tarttui vahvasti vaikutteita espanjalaisesta kulttuurista.

Palasin perheeni mukana Suomeen 16-vuotiaana, mutta vain hetkeksi. Heti lukion ja armeijan jälkeen suuntasin New Yorkiin opiskelemaan kuvataidetta.

Valmistumisen jälkeen työskentelin muutaman vuoden freelance-kuvittajana Helsingissä, kunnes lähdin vaellusreissulle Chileen. Tutkimusmatkani Etelä-Amerikassa kesti lopulta kuusi vuotta.

Brasiliassa tutustuin puunveistoon, josta tuli suuri intohimoni. Palattuani Suomeen päätin luoda uran veistäjänä, mutta pian kävi selväksi, etteivät tekniset taitoni olleet riittävät.

Suoritin Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa koristeveistäjän tutkintoon johtavan opintolinjan 1998. Opettajanani ja mentorinani toimi koristeveistäjämestari Oiva Kentta.

Jurvalaisen, ”hiljaisen veistotyylin” avulla onnistuin herättämään puun pinnan eloon kuvataiteesta tutuilla elementeillä. Inspiroidun viivan tanssivasta liikkeestä, jännityksestä, kontrastisuudesta, sen sensuelliudesta.

Nainen on aina kiehtonut minua aiheena. Jos aluksi teoksissani feminiinisyys pyrki esiin fyysisenä, nykyisin naisen olemus näkyy taiteessani yhä moniulotteisempana ja sielukkaampana. Tällä hetkellä taiteellista näkemystäni ohjaa vahvasti henkisyys sekä rakkauden sanoma.

Työni ovat usein spontaaneja ja kerroksellisia, ja niiden ulottuvuudet avautuvat katsojalle hitaasti. Se mahdollistaa taide-elämyksen, josta riittää iloa pitkäksi aikaa.

Toivon, että taiteeni lataa sinut rakkaudella ja elämänilolla!

Kiinnostuitko taiteilijan teoksista?